Strava u Srbiji: U hladnjačama bolnice otkrili 13 mrtvih beba

U hladnjačama opće bolnice u Kraljevu pronašli su 13 mrtvih beba, piše Kurir. Bebe su pronašli članovi komisije za nestalu djecu.

Komisija je osnovana u srpnju prošle godine.

Bavi se slučajevima roditelja koji sumnjaju da su njihova djeca nakon rođenja nestala iz rodilišta. Radiša Pavlović, predsjednik udruge “Za istinu i pravdu o bebama”, koja je i inicirala nastanak ove komisije i koji je i sam njen član je prilikom osnutka komisije rekao će prvo formirati bazu podataka svih roditelja i djece za koje se sumnja da su nestala.

– Kada svi podaci budu sumirani, mješovita komisija će u suradnji sa specijalnom jedinicom MUP, otvarati slučaj po slučaj. Svi dokazi do kojih se dođe o eventualnim kaznenim djelima će se proslijediti tužiteljima za organizirani kriminal – rekao je Pavlović.

“To nisu nestale bebe”

Ipak, direktor bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić rekao je novinarima da te bebe nisu ukradene, već da se radi o bebama umrlima na porodu, nad kojima je napravljena obdukcija i koje su upisane u općinske knjige, a njihovi roditelji ih nisu htjeli preuzeti.

– Radi se o tijelima beba koje su u zadnje tri godine preminule na porodu u bolnici. Prema odluci Službe za patologiju, njihova tijela držimo u zamrzivačima. Odluka o pokopu Skupštine grada Kraljeva donesena je prije tri, četiri mjeseca i sada je postupak formiranja komisije, koja će pokopati bebe – kaže dr Mrvić.
Prema njegovim riječima, bolnica do sada nije imala mogućnost sahraniti bebe jer im tri godine ne radi spalionica.

– Čekamo suglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine za spaljivanje. Bebe će biti sahranjene po zakonu kada se formira komisija  – ističe Mrvić i dodaje da “to nisu nestale bebe, već prirodno umrle”.

Mrvić kaže da se u ovom slučaju konkretno radi o mrtvorođenim bebama od 2016. godine do danas.

(24SATA.HR)